Nyligen hade jag förmånen att lyssna på en digitalsänd omvärldsbevakning av Fredrik Reinfeldt och den väckte många tankar som jag gärna vill dela med mig av. Inte minst för att budskapet från vår förra statsminister trots allt landade i att det ljusnar vid horisonten. Om vi bara tar chansen!
Fredrik Reinfeldt tog i sin föreläsning upp aktuella politiska strömningar och övriga världstrender.
Han talade om nykonstruerade handelsmurar, som följdes av nationella och internationella rese- och rörelseförbud, som i sin tur har bromsat den ekonomiska tillväxten och frihetsberövat människor i stora delar av världen. Globaliseringen drogs åt med handbromsen. Och hela mänsklighetens etik och värdegrunder har satts på prov.
Mot bakgrund av Fredrik Reinfeldts väl tecknade nutidsbild började mina tankar vandra:
Hur påverkas just mitt liv av den nya världsordningen? Och hur tror jag att framtiden för mig och oss alla kommer att gestalta sig?
I mitt arbete reser jag mellan två länder, Sverige och Italien. En stor del av min familj bor i Ryssland. Ett år med stängda gränser har för mig inneburit en markant försämring av livskvaliteten, men framförallt har det vuxit fram en rädsla inom mig. En rädsla som jag känner igen från min uppväxt i Sovjet. Rädslan för att inte blir tagen på allvar, att bara vara en obetydlig individ, använd som en bricka i ett politiskt spel.
Vi har alla frihetsberövats under det senaste året: några självmant, genom att ta sitt ansvar, andra har inte haft inte något val alls utan blivit tvingade. Alla som blev rädda för att själva dö eller förlora nära och kära. Rädslan är ett instrument som gör oss självprotektiva och mindre självreflekterande. Vi har glömt att vi har andra behov: att känna oss viktiga, påverka och bidra. Vi är både individer och samhällsvarelser och vi vill vara i ett sammanhang, vi kommer inte till vår rätt som människor när vi är instängda i våra rädslor.
Men det finns också ljuspunkter på andra sidan pandemin. Fredrik Reinfeldt konstaterade att den auktoritära nationalismen tappar mark i dag och att det ljusnar för demokratin i västvärlden. I Europa ser man en tendens till att mitten-högerpartier och gröna går framåt i opinionsmätningar, samtidigt som nationalistiska partier tappar stöd.
Reinfeldt menar att denna folkliga vilja måste mötas av ett relevant ledarskap för att vi ska komma ur krisen:
”Vi behöver ett nytt slags ledarskap, ett som grundar sig på vetenskap, fakta och tilltro till människan. Vi kan inte längre låta oss förblindas av karismatiska ledare med en svartvit nationalistisk argumentation. Låt oss istället fortsätta riktningen mot en världsordning med människan i fokus.”
En slutvinjett som gav åtminstone mig ett ljust hopp att ta med mig under dagar som ibland kan kännas lite dystra.
Vad väcker Fredrik Reinfelds föredrag för tankar hos dig, tror du också att vi går mot en ljusare framtid efter pandemin eller är du orolig för motsatsen?
Varsågod, här kan du själv ta del av Fredrik Reinfeldts tankeväckande föreläsning från 29 januari 2021 Plats: www.vimeo.com/505988650 Lösen: MPYA